hala sportowa w Tarnowskich Górach

  • lokalizacja: Tarnowskie Góry, ul. Obwodowa
  • powierzchnia: 3828m2
  • typ: hala sportowa wielofunkcyjna
  • inwestor: AIG SA Tarnowskie Góry
  • realizacja: 2013-2015
  • projektanci: Piotr Klasek, Mariusz Pawlak, Walenty Wróbel, Piotr Buśko

 

1. Założenia autorów.

Projektowany obiekt ma łączyć przewidywaną przez inwestora funkcję z harmonijnym wtopieniem kubatury w architektoniczny kontekst miejsca i otaczającej przestrzeni, bez wprowadzania wyraźnej konkurencji pomiędzy istniejące obiekty parku wodnego, hotelu oraz hipermarketu. Dla zmniejszenia wysokości budynku obniżono poziom najniższej kondygnacji (płyty boiska) poniżej poziomu terenu. Przewidziano ponadto „otwarcie się” holu projektowanej hali na teren parku miejskiego, oraz lokalizację wejścia głównego od tej strony.
2. Zagospodarowanie terenu.
Plac wejściowy został wyniesiony powyżej istniejącego poziomu terenu nawiązując do poziomu terenu strefy wejściowej parku wodnego i wykorzystując naturalne ukształtowanie oraz spadek terenu. Poziom usytuowania strefy wejściowej pozwolił na obniżenie płyty boiska poniżej istniejącego terenu. Południowa część placu wejściowego podnosi się znacznie, przechodząc w zadaszenie skyte parku. Tak przyjęty układ pozwolił włączyć we wspólną przestrzeń przypadkowo usytuowany skyte park.
3. Układ funkcjonalno – przestrzenny.
Obszerny hol główny zintegrowany z placem wejściowym mieści: kasy, recepcję, sklepik, szatnie dla widzów i sanitariaty (w okresie letnim hol może również pełnić rolę wystawiennicza). Z holu, zaraz po wejściu do budynku widz ma bezpośredni kontakt wzrokowy z boiskiem oraz łatwy dostęp do trybun, których górny poziom jest w poziomie holu. Znaczna część holu otwarta została na drugą kondygnację, dzięki temu widoczne z poziomu wejściowego (poziom „0”) są również pozostałe funkcje dostępne dla użytkowników. Na poziomie „1” (poz. +3,6) zlokalizowano kawiarnię, Na poziomie „2” (poz. +7,2) zlokalizowano zespół 4 kortów do squasha z własnym węzłem sanitarnym. W północnej części hali na całej jej wysokości zlokalizowano ściankę wspinaczkową ukształtowaną na własnej niezależnej konstrukcji. Przestrzeń „wspinaczki” zajmuje pierwszy moduł przyjętego układu hali i jest połączona bezpośrednio z własnym zapleczem zlokalizowanym pod holem wejściowym w poziomie -3,60.Nad częścią centralną trybun w poziomie +3,60 zlokalizowano pomieszczenie komentatorskie. Zespół biur zlokalizowany został w wydzielonym bloku na poziomie „1”.Poziom „-1” (poz. -3,6) mieści zespół szatni i sanitariatów zawodników i trenerów wraz z magazynami sprzętu znajdującymi się w przestrzeni pod trybunami. Dodatkowo przewidziano kondygnację techniczną mieszczącą wentylatornię.Wprowadzony podział poziomów powoduje że jest ona bardziej dostępną dla widzów, a wszystkie funkcje dla użytkowników zlokalizowane zostały w połączeniu z holem głównym.
4. Układ komunikacji wewnętrznej.
Dla funkcji nadrzędnej hali widowiskowej przewiduje się następującą obsługę: główne wejście dla widzów zlokalizowane do strony północno - zachodniej. Po przekroczeniu drzwi wejściowych z węzłem kontroli biletów znajdują się oni w przestronnym holu otwartym w stronę trybun, wysokim na dwie kondygnacje z dostępem do bufetu i sanitariatów. Z holu głównego widz trafia na jeden z pięciu sektorów trybun bez konieczności wejścia na płytę boiska.Obsługę zawodników w obiekcie zapewnia wejście i wjazd od strony południowej w poziomie -3,60m, skąd przestronnym korytarzem zawodnicy trafiają do wybranych zespołów szatniowych.Przyjęty układ dwupoziomowy czytelnie rozdziela układ komunikacji kibiców i zawodników
WRÓĆ